Un cultiu amb
segles d'història
El caràcter singular de l’Oliva de Mallorca resulta de segles d’experiència d’agricultors i elaboradors que, a més d’oferir un producte de qualitat diferenciada, exerceixen de custodis d’una part del nostre valuós patrimoni natural que és l’olivar tradicional.
El cultiu es realitza principalment en terrasses, petits terrenys plans a la muntanya amb murs de contenció construïts artesanalment amb pedra seca, on l’única aportació hídrica és la pluja.
La recol·lecció continua practicant-se de forma manual, la qual cosa permet seleccionar les olives d’òptima qualitat amb el mínim impacte sobre les oliveres, en molts de casos arbres centenaris.
Varietats
d'oliva mallorquina
Per a l’olivera mallorquina l’únic peu que s’utilitza és l’ullastre (Olea europea var. Sylvestris), varietat autòctona de l’àrea mediterrània present a Mallorca amb anterioritat al cultiu del olivera.
Les notes amargues i untuositat en boca, polpa escassament adherida al pinyol així com la seva forma fusiforme són alguns dels seus trets diferenciadors.
Tradició
i qualitat
Fruit de l’experiència dels elaboradors, el procés d’elaboració de l’oliva mallorquina s’ha transmès de generació en generació, conservant els procediments artesanals i naturals que fan d’Oliva de Mallorca DOP un producte de qualitat diferenciada.
Per a la preparació de les tres elaboracions tradicionals (verda, verda trencada i negra natural o pansida), l’oliva es sotmet a una fermentació natural en salmorra que, en el cas de la verda trencada, addiciona fonoll i pebre de cirereta.