Els productors de la DOP Oliva de Mallorca ja estan immersos en la campanya de collita de l’oliva Mallorquina, la qual es preveu arribi a les 100 tones, el màxim des de la seva implantació a l’any 2013, segons ha indicat el president del consell regulador, Miquel Gual avui a la finca de Son Moragues (Valldemossa) a la presentació de la campanya i a on ens ha acompanyat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.
Gual ha destacat que aquestes previsions es poden qualificar d’excel·lents, sobre tot si es té en compte que la sequera i l’esplet de l’olivera (alternança d’anys abundosos amb d’altres de buit o escassos) van fer que la collita de la passada campanya fos mínima (no va arribar als 7.000kg).
La DOP Oliva de Mallorca inicia aquesta quarta campanya amb un major nombre d’olivicultors inscrits (74) així com d’oliveres, que ascendeixen a 58.682 (un 8,5% més que la campanya 2016/2017), creixement que el consell regulador espera vagi en augment als propers anys, ja que en bona part aniria associat a la reactivació d’olivars abandonats.
I es que no hem d’oblidar que la DOP Oliva de Mallorca empara únicament oliveres de la varietat mallorquina de més de 75 anys i sense rec, es a dir arbres en molts de casos centenaris, la majoria localitzats en àrees de difícil accés, el qual es tradueix en baixa productivitat i despeses elevades.
Així, quan un consumidor obre un pot d’oliva de taula certificada per la DOP Oliva de Mallorca té la garantia de que gaudirà d’una oliva de primera qualitat, que aquesta és indubtablement de la varietat mallorquina, conreada i elaborada a Mallorca; que el pagès haurà rebut un preu just per l’oliva i, a més a més, que està contribuint a mantenir un patrimoni de valor incalculable.
Vicenç Vidal, conseller d’Agricultura del Govern de les Illes Balears, ha afirmat que la DOP Oliva de Mallorca és una peça clau, perquè compleix els objectius de rendibilitat i afavoreix que els ciutadans puguin elegir un producte de qualitat.
També ha assenyalat que tenir els productes amb un valor afegit, com els de la denominació d’origen, és un dels ingredients bàsics juntament amb la incorporació d’agricultors joves i uns consumidors que apostin pels nostres productes amb els que es pot donar el millor suport a l’agricultura.