Els productors de la D.O.P Oliva de Mallorca inicien una collita que es preveu fins al 80% inferior que la de 2019-2020

25 setembre, 2020

Oliva mallorquina

Els olivicultors de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca comencen aquests dies la collita en una campanya que es preveu sigui fins a un 80% inferior a la producció registrada l’any passat, en la que es van recol·lectar 35.716 quilos d’oliva mallorquina de taula.

Aquest any ha sigut força complicat per als pagesos, ja que, a més de la tradicional presència de la mosca de l’olivera, prèviament també han sofert l’acció del corc de capoll (Prays olellus), insecte que actua sobre la flor de l’olivera provocant la seva caiguda, i els efectes sobre les olives del calabruix succeït durant la tempesta del passat 29 d’agost, de nefastes conseqüències per a molts olivicultors que han perdut l’esplet d’oliva de taula del tot.

Tot i aquestes previsions de collita reduïda, l’abastiment d’Oliva de Mallorca als establiments està garantit.

Aquestes primeres setmanes, les feines se centren en la recol·lecció dels fruits per elaborar l’oliva verda sencera, a continuació serà el torn de la destinada a trencar, però la campanya d’Oliva de Mallorca no es tancarà fins ben entrat 2021 amb la collita de l’oliva negra que es preveu serà mínima.

Fruit de la necessitat de preservar i frenar l’abandonament l’olivar tradicional de Mallorca, la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca empara més de 77.000 oliveres antigues – moltes de les quals unes quantes vegades centenàries- de la varietat mallorquina, principalment localitzades a la Serra de Tramuntana. Olivars de muntanya d’extrema bellesa, la mateixa que obliga a multiplicar l’esforç de la norantena de productors que treballen de forma quasi artesanal per oferir al consumidor oliva de taula de la varietat autòctona mallorquina amb totes les garanties, tant de qualitat com de procedència.

TORNAR A ACTUALITAT