La clastra de Raixa ha acollit un any més la Festa de final de collita d’Oliva de Mallorca, celebració que ha reunit productors i convidats entre els ells, Josep Lluís Colom, conseller d’Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca; Fernando Fernández, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell i Joan Font, director insular de Promoció Econòmica.
En el marc de la celebració, la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx ha rebut l’Oliva de Plata, insígnia amb la qual distingeix aquells custodis del paisatge i tradició olivarera de Mallorca i s’ha distingit al Pepe Estévez Sánchez, amitger que al llarg de més de quaranta anys ha intervingut en conservació i recuperació d’olivars emblemàtics com el de Miramar i Son Gual.
El president del consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Miquel Arbona ha compartit amb els assistents la preocupació pels quantiosos danys que han patit els olivars a conseqüència de la tempesta Juliette, que ja fan preveure una reducció del 50% de la producció d’oliva per la propera campanya. “Quan no és la sequera, és la mosca [de l’olivera] i enguany que tindrem aigua, la neu ens ha destrossat… des de l’any 2017 no hem tingut una collita bona” ha destacat Arbona.
Tampoc ha volgut deixar de mencionar que “hem d’agrair als pagesos el seu compromís i tenacitat per continuar endavant, també de les institucions que, amb el cas d’aquest darrer episodi de Juliette, ràpidament s’han posat a disposició i a treballar en les formes de que els que han patit danys puguin accedir a ajudes per recuperar el perdut, les quals esperem arribin prest.” ha afegit.
Ja en un ambient més festiu, els assistents van gaudir d’una bunyolada i ballada amb l’agrupació Estol de Tramuntana emulant les celebracions amb les que se tancava la collita a les possessions un temps enrera.
La D.O.P Oliva de Mallorca reuneix 65 productors que sumen més de 77000 oliveres per damunt dels setanta-cinc anys i tres elaboradors (Olis Sóller, Son Mesquidassa i Son Moragues)
Destacar que la D.O.P Oliva de Mallorca és una de les dues denominacions d’origen protegida d’oliva de taula que existeixen actualment a l’Estat Espanyol junt a D.O.P Aloreña de Málaga, i diferencia únicament les olives de la varietat mallorquina es a dir, empara específicament la producció de l’olivar tradicional en la seva major part localitzat a la Serra de Tramuntana, oferint un valor afegit tant a productors com a consumidors.
La D.O.P Oliva de Mallorca compta amb el suport del Pla de Desenvolupament Rural a travès de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Ministerio de Agricultura i Fons Europeu Agricola de Desenvolupament Rural.